Thursday, September 15, 2016

Er hierarkier uegnet som organisasjonsform når samfunnet forandrer seg raskt?

Audun Farbrot på BI er jeg enig med noen ganger, og i en bloggpost med tittel "Hva kan ledere lære av maur?" så forteller han om professor Øystein D. Fjeldstad ved Handelshøyskolen BI som har skrevet artikkelen The Architecture of Collabatoration. Fjeldstad bruker von Hippel og Chesbrought sine ideer blant annet, så dette er helt i tråd med åpen innovasjon, et viktig tema som enda ikke har kommet til Norge enda. Det kommer nok, for EU satser sterkt på åpen innovasjon som en av universitetets kjernevirksomheter.


Men poenget i artikkelen ifølge Farbrot er at sjefsrollen trengs ikke lenger. Man trenger ikke en organisasjonsstruktur som er basert på romerske krigsorganisasjoner. Maurene er mye smartere enn romerske legionærer. Farbrot skriver:


"Dronningmauren kommanderer ikke arbeidsmaurene til innsats. Maur opererer i stedet ut fra et enkelt sett spilleregler for å få ting til å skje. Når en maur finner mat, slipper den ut luktstoffer, feromoner, som mobiliserer andre maur til å følge sporene til kilden.
De henter så mat i kolonner helt til kilden er tømt. Når det ikke er mer mat å hente, slutter mauren å skille ut luktstoffer. Sporet svekkes og maurene begynner å utforske nytt terreng for å finne mat.
– Du kan spare mye tid på ledermøter om du finner frem til gode spilleregler for samhandling, konstaterer Fjeldstad."


Dette poenget er viktig, og understrekes av dagens situasjon der ledere ikke engang ser farene som truer: http://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/Kommentar-Teknologien-vil-snu-arbeidslivet-pa-hodet---men-de-fleste-av-oss-lukker-oynene-og-haper-at-det-gar-over-604539b.html


http://www.aftenposten.no/okonomi/Teknologieksperter-sjokkert-over-norske-ledere--Norske-ledere-lever-i-sin-egen-boble-604484b.html

No comments:

Post a Comment